Bizonyára sokan ismerik a napiszar, puruttya, retyó és a hozzájuk hasonló webblogokat.

Tudomásom szerint ezen weboldalak célja, hogy görbe tükröt állítson elsősorban a magyar társadalom elé, hogy megmutassa mennyire szánalmasak egyesek.

Addig rendben is van, míg valóban csak ennyiről van szó. Azonban nem kevés bejegyzés ezeken az oldalakon erősen rágalmazó és jogsértő. Sokan próbáltak a rendőrséghez és egyéb szervekhez fordulni, de mind hiába, nem ilyen egyszerű a dolog.

Konkrétan a napiszar egy amerikai cég tulajdonában van, aki a valódi, feltehetően magyar tulajdonos nevét nem adja és nem is adhatja ki magáncélokra. A rendőrségi szerveknek pedig komolyabb intézkedés és pénz kell, hogy ezekhez az adatokhoz hozzáférjhessenek.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Természetesen a sértettek jól teszik ha folytatják a bejelentéseket a szervekhez, előbb vagy utóbb valószínűleg történni fog valami.

Vannak egyéb legális módszerek is, amelyekkel pl. a keresőrendszereknek, vagy a webböngészőket kiadó cégeknek jelenthetünk be egy bizonyos kártékony oldalt.
Kártékonynak számít a személyi jogokat sértő oldal is!

Hol jelenthetem be?

Az első és legfontosabb a google, ugyanis a weboldalak nagy része a forgalmát innen nyeri.
Kártékony oldalról bejelentést a következő linken lehet megtenni: http://www.google.com/safebrowsing/report_phish/

A következő legfontosabb a mozzilla oldalán történő bejelentés, ugyanis a kártékonynak vett oldalak megtekintése firefox böngészővel nagyban csökkenti a látogatószámot.
A bejelentést itt lehet megtenni: http://www.mozilla.com/en-US/legal/fraud-report/index.html

Mire jó ez?

Elegendő számú bejelentés után a cégek felülvizsgálják az oldalt és ha valóban jogsértő a tartalma, akkor azt blokkolni fogják a keresési listából, valamint a böngészőből is. Ez azt jelenti, hogy a látogatószám jelentősen csökkenni fog, és valószínűleg a szerkesztők is elgondolkodnak, hogy érdemes-e mások jogaival játszadozni.

Remélem hasznos információt nyújtottam, aki sértőnek találja az oldalakat az bátran jelentse be a fentebb említett linkeken, idővel nem marad semmi eredmény nélkül.