Bizonyára sokan ismerik a napiszar, puruttya, retyó és a hozzájuk hasonló webblogokat.

Tudomásom szerint ezen weboldalak célja, hogy görbe tükröt állítson elsősorban a magyar társadalom elé, hogy megmutassa mennyire szánalmasak egyesek.

Addig rendben is van, míg valóban csak ennyiről van szó. Azonban nem kevés bejegyzés ezeken az oldalakon erősen rágalmazó és jogsértő. Sokan próbáltak a rendőrséghez és egyéb szervekhez fordulni, de mind hiába, nem ilyen egyszerű a dolog.

Konkrétan a napiszar egy amerikai cég tulajdonában van, aki a valódi, feltehetően magyar tulajdonos nevét nem adja és nem is adhatja ki magáncélokra. A rendőrségi szerveknek pedig komolyabb intézkedés és pénz kell, hogy ezekhez az adatokhoz hozzáférjhessenek.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Természetesen a sértettek jól teszik ha folytatják a bejelentéseket a szervekhez, előbb vagy utóbb valószínűleg történni fog valami.

Vannak egyéb legális módszerek is, amelyekkel pl. a keresőrendszereknek, vagy a webböngészőket kiadó cégeknek jelenthetünk be egy bizonyos kártékony oldalt.
Kártékonynak számít a személyi jogokat sértő oldal is!

Hol jelenthetem be?

Az első és legfontosabb a google, ugyanis a weboldalak nagy része a forgalmát innen nyeri.
Kártékony oldalról bejelentést a következő linken lehet megtenni: http://www.google.com/safebrowsing/report_phish/

A következő legfontosabb a mozzilla oldalán történő bejelentés, ugyanis a kártékonynak vett oldalak megtekintése firefox böngészővel nagyban csökkenti a látogatószámot.
A bejelentést itt lehet megtenni: http://www.mozilla.com/en-US/legal/fraud-report/index.html

Mire jó ez?

Elegendő számú bejelentés után a cégek felülvizsgálják az oldalt és ha valóban jogsértő a tartalma, akkor azt blokkolni fogják a keresési listából, valamint a böngészőből is. Ez azt jelenti, hogy a látogatószám jelentősen csökkenni fog, és valószínűleg a szerkesztők is elgondolkodnak, hogy érdemes-e mások jogaival játszadozni.

Remélem hasznos információt nyújtottam, aki sértőnek találja az oldalakat az bátran jelentse be a fentebb említett linkeken, idővel nem marad semmi eredmény nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://mittehetsz.blog.hu/api/trackback/id/tr241588442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.12.10. 16:24:15

Azokról a nemnormálisakról is írsz, akik az iwiwre, meg a myvipre mindenféle mutogatós képet tesznek fel?

faraway998 2009.12.10. 16:28:24

Azok saját tudatlanságuknak köszönhetik, hogy ott vannak.
Azokról beszélek, akik normális fotókat raknak fel és ki vannak figurázva a semmiért, néha még photoshoppal is. Illetve az olyan pletykákról, amelyek eléggé bizarrak.

kM 2009.12.10. 17:59:22

Bocs, de szerintem mind a google-val, mind a firefox-szal hatalmas tévedésben vagy, itt nem olykor jogsértő oldalakat, hanem adathalász és vírusfertőzött oldalakat szoktak / és lehet bejelenteni.

physis 2010.07.18. 13:43:32

A napiszar adathalász oldal. Ld Fővárosi Bíróság ítélete:

www.fn.hu/belfold/20091025/birosagi_perek_egy_iwiw/

index.hu/belfold/2009/10/21/iwiwes_kep_miatt_marasztaltak_el_a_hvg-t/

Egyébként ha a myspace-en küldök egy üzenetet (kísérletképp először mondjuk saját magamnak), és az üzenetbe beteszek egy napszaros vagy puruttyás linket, akkor bizony a myspace azt kiszedi az elküldött levélből, és a helyébe olyan linket tesz, ami az alábi figyelmezető oldalra irányít:

www.myspace.com/Error404msp.aspx?c=11

Egyébként a mostani pornós leleplező rovat meg nem más, mint az érintettek hozzájárulása nélküli ADATBÁZIS-ÉPÍTÉS, és két külön identitás összekapcsolása.

Polgári per, vagy legalább ügyvédi felszólítás (utóbbi nem is drága)!

Részletek itt:

zugugyved.blog.hu/2010/06/08/privat_szex_klub_es_kozossegi_profil?fullcommentlist=1

physis 2010.07.18. 13:48:11

@zéka: Ez nem jogi fogalom, nincs sértett. A magyar civil társadalom elképesztő gyengeségére utal, hogy az áldozatok hibáztatása és a bűnözők mosdatása megy itt már évek óta.

A napiszar nagy társadalmi veszélyességére utalnak egyébként az amerikai kiberzaklatás- és sexting-öngyilkosságok is, legalább négy bizonyított esetben. Ismertebb neveK:

Ryan Halligan
Hope Witsell

Utóbbiról magyarul is jelentek meg cikkek:

cotcot.hu/kozosseg/cikk/5129

velvet.hu/blogok/randi/2009/12/17/az_artatlannak_tuno_sexting_ongyilkossagba_torkollhat/

best 2013.07.10. 20:05:54

Társadalmi veszélyesség. Na persze... Két kis hülye 13 éves nevét írtad le. Ha bárki elolvassa a történetüket rájön, pont hogy a társadalomnak haszna lett. Egy ócska buzival és egy idióta picsával kevesebb lett!
süti beállítások módosítása